Social video is hot right now, een derde van alle online activiteit gaat naar het bekijken van video’s. Dit wil je als bedrijf dus absoluut niet missen. Wij geven alvast 6 cruciale tips voor een goede social video:

1. Kies de juiste lengte voor je social video

Heel wat mensen scrollen snel door hun feed en kijken liever niet naar te lange video’s. Voor verschillende platformen is er bovendien een maximale lengte. Voor Facebook is dat 120 minuten, Instagram 60 seconden en Twitter raadt aan om je video te beperken tot 30 seconden. Experimenteer gerust met verschillende lengtes en ga na waar je kijkers afhaken.

2. Grijp je kijker meteen vast

Houd er ook rekening mee dat de eerste seconden meteen interessant moeten zijn, anders scrolt je publiek gewoon voort. Zorg dus dat er vanaf de eerste seconde iets te zien is en dat je kijkers aangemoedigd worden om tot het einde te blijven kijken. Jammer genoeg voor adverteerders bestaat er ook de optie om autoplay uit te zetten.

3. Vergeet je ondertitels niet

De meeste mensen scrollen door hun Facebookfeed terwijl ze aan het werk zijn, op school zitten, op een bus, in een wachtzaal of op een andere plek waar anderen zijn. Daarom bekijken ze een video vaak zonder geluid. Ondertitels zijn dus cruciaal om de aandacht van die kijkers bij je video te houden. Je kan een video bewerken en er zelf ondertitels aan toevoegen, of je uploadt een srt-bestand mee met je video. Toch moet het geluid van je video wel goed zitten, er kijken namelijk ook mensen met het geluid aan.

4. Probeer eens een Facebook Live

Met Facebook Live zend je in realtime een video uit vanop je smartphone en kan je meteen zien hoeveel mensen er kijken. Bedrijven kunnen zo bijvoorbeeld live vragen van hun doelpubliek beantwoorden en direct communiceren met iedereen die een comment achterlaat. Je volgers krijgen bovendien een melding wanneer een pagina een Facebook Live begint en zijn daardoor sneller geneigd te kijken. Nadien blijft je video gewoon staan en kan hij alsnog bekeken worden. Er zijn wel enkele valkuilen aan Facebook Live. Film bijvoorbeeld altijd in dezelfde richting, draai het beeld niet midden in je video. Zorg er ook voor dat wanneer iemand iets moet zeggen in de camera, hij of zij goed voorbereid is en niet nerveus overkomt.

5. Kies voor emoties

Een video die kijkers raakt, zal sneller aanzetten tot actie en ook minder makkelijk vergeten worden. Voor bedrijven is het vooral interessant om hun doelpubliek gelukkig te maken met inspirerende of opbeurende inhoud. Let daarom goed op je taalgebruik, achtergrondmuziek en zelfs op het gebruikte lettertype. Welke emotie je ook kiest, houd het bij één boodschap.

video-social-emotie

6. Wees duidelijk in je call to action

Zorg dat het doel van je video duidelijk is en vraag je kijkers om de gepaste actie te ondernemen. Als je een product wil verkopen, zorg dan dat de boodschap goed overkomt en dat het duidelijk is waar ze moeten doorklikken. Wil je likes, share of comments, zeg dat dan ook in je copy of aan het einde van je video. De begeleidende copy moet weergeven waarover het gaat, maar mag ook niet alles prijsgeven. Zet sleutelwoorden in je tekst om gemakkelijk gevonden te worden via de zoekfunctie.

Met deze tips kom je al een heel eind bij het produceren van social video’s. Heb je toch hulp nodig of wil je weten welke tips er nog zijn? Contacteer ons en wij doen het werk voor jou.